top of page

NIEUW IN ONZE PRAKTIJK : EPTE methode

Nieuwe behandelmethode voor langdurige spierpeesproblemen

Vanaf 26 januari 2023 behandelmethode EPTE (Percutane Electrolyse Therapie)

Vanaf eind januari passen we binnen onze praktijk een nieuwe behandelmethode toe voor spierpeesproblemen.

U kunt zowel bij Edwin Grote als Heidi Elling terecht voor een afspraak; 0592 541417

Wat is EPTE therapie?

EPTE (Percutane Electrolyse Therapie) is een nieuwe behandelmethode om chronische peesklachten te behandelen. We spreken van chronische peesklachten als symptomen langer dan 3 maanden aanwezig zijn. Echografie staat aan de basis van EPTE. Hierdoor ben je in staat om samen met de fysiotherapeut mee te kijken naar de plek waar de ontsteking zich bevind. Zodra de ontsteking is vastgesteld wordt er een dunne naald ingebracht. De naald is vergelijkbaar met de naald die gebruikt wordt bij dry needling. Deze naald zal stroom geleiden precies in de ontsteking of het overbelaste gebied. De resultaten van EPTE zijn erg goed, ook omdat zo specifiek en rechtstreeks behandeld kan worden.


EPTE is een behandeling gebaseerd op het manipuleren van het lichaamseigen ontstekingsreactie. Ontstekingsreacties worden vaak gezien als iets kwaadaardigs. Echter in een gezonde pees treed na inspanning altijd een ontstekingsreactie op dit leidt uiteindelijk tot een sterker wordende pees. Door overbelasting verloopt dit proces minder of helemaal niet goed. Hierdoor is er dus ook een beperkte aanpassing mogelijk door fysiotherapie. De EPTE behandeling zorgt voor een gecontroleerde ontstekingsreactie waardoor er weer een situatie ontstaat waar bindweefsel sterker kan worden als reactie op fysiotherapie. Een EPTE behandeling is ondanks de naald niet of gering pijnlijk. U ervaart enkel lokaal een licht onaangenaam gevoel


Hoe werkt EPTE?

Het gaat altijd om een zwakke stroom van tussen de 0,3 tot 0,4 micro ampère (µA). De stroom wordt minimaal 1 minuut en maximaal 2 minuten gehanteerd, dit is afhankelijk van de locatie. Een EPTE behandeling is in de meeste gevallen niet pijnlijk, maar kan wel een onaangenaam gevoel geven.

Uit onderzoek is gebleken dat bij tendinopathieën de zuurgraad van het peesweefsel verandert. Door de Percutane Elektrolyse worden chemische en fysiologische reacties opgang gebracht in het lichaam. Doordat het probleemgebied rechtstreeks aangeprikt wordt komt deze elektrolyse direct op de juiste locatie. Zo wordt de PH-waarde verhoogd en normaliseert de zuurgraad van de pees, verbetert de bloedcirculatie, wordt het transport van metabole stoffen gestimuleerd en worden er nieuwe trek vaste peescellen aangemaakt.


Wat kan er behandeld worden??

Jumpersknee (Kniepees net onder de knieschijf)

Achillespees

Tenniselleboog (epicondylitis lateralis of chronische elleboogpijn)

Supraspinatus pees schouder (chronische schouderpijn)

Hielspoor (onder de voet/hak)

Comments


bottom of page