top of page

Dry needling

Dry needling is een vorm van fysiotherapie als onderdeel van een totale behandeling die gericht is op het verbeteren van (vaak chronische) spierklachten. Bij deze therapie wordt gebruik gemaakt van dunne acupunctuurnaalden. Met de naald worden spierverhardingen (‘myofasciale triggerpoints’) ontspannen, door deze aan te prikken. De verhardingen in de spier worden opgelost waardoor er ontspanning in de spier optreedt. De resultaten zijn in combinatie met gerichte oefeningen veelbelovend. Meestal is de verbetering direct voelbaar. 

Is Dry Needling hetzelfde als acupunctuur?


Bij klassieke acupunctuur worden vaak meerdere naalden in het lichaam geprikt, die daar enige tijd in blijven zitten. Bij Dry Needling wordt meestal één naald gebruikt, waarmee kortdurend spieren worden behandeld. Bij Dry Needling richten we ons meestal op spierverhardingen en is de verklaring van het effect ervan niet gebaseerd op "energie” reguleren, maar op basis van fysiologie en biochemische processen. 

Wat is een spierverharding en wat voelt u daar van?


Een spierverharding is een hard aanvoelende plek ('knoop') in een spier, die naast een lokale drukpijn, ook vaak pijn op andere plaatsen in het lichaam kan veroorzaken. Klachten kunnen zich uiten door: 

• Pijn ter plekke in een spier met of zonder uitstraling 

• Bewegingsbeperkingen en /of stijfheid 

• Verminderde kracht bij aanspannen van de spier 

• Pijnklachten en pijnontwijkend gedrag 

• Soms ook reacties zoals zweten, duizeligheid, licht in het hoofd, wazig zien,  rillerig zijn of koude handen

Hoe ontstaan deze spierverhardingen?


• Door een verkeerde beweging of een ongeluk 

• Door langdurig verkeerde houding of overbelasting 

• Langdurige overbelasting met als veelvoorkomend probleem nek-armklachten (RSI, CANS ) 

• Overbelasting bij sporters 

• Beschadiging van weefsel zoals bij een meniscusletsel of een hernia
• Langdurige afwezigheid van beweging, bijv. door gipsverband 

• Psychologische factoren zoals stress, depressie, onrust en vermoeidheid

• Voetafwijkingen of verschillen in beenlengte (bijv. ontstaan na een

botbreuk)
• Chronische infecties en allergieën 

• Slaaptekort 

Waar richt de behandeling zich op?


De behandeling richt zich met name op die klachten waarbij spieren (vaak al langdurig) gespannen zijn en pijnklachten geven. Voorbeelden zijn hoofdpijn, lage rugklachten, tennis– of golfers elleboog, e.d. Door het gericht prikken met een naaldje worden de spierverhardingen losgemaakt. Doel is het opwekken van een zogenaamde 'local twitch respons' waarna deze spier zich meer ontspant.  

Bestaan de klachten langer, dan zijn er meestal meer spieren bij betrokken. Vaak breiden de klachten zich uit, ook langs de wervelkolom. We betrekken deze spieren ook in de behandeling. Vervolgens is het advies om deze spieren te stretchen en uiteindelijk de spieren weer voldoende belastbaar te maken middels oefen-/trainingstherapie.

Wat doet een fysiotherapeut eerst?


Onze gespecialiseerde fysiotherapeut zal allereerst door een gesprek en onderzoek proberen uw klachten goed te analyseren. In het onderzoek worden die spieren onderzocht die deze pijn zouden kunnen veroorzaken of onderhouden.   In die spieren wordt gezocht naar spierverhardingen, die vaak drukpijnlijk zijn en aanvoelen als een plaatselijke verdikking in een spierstreng. Maar ook andere gebieden in het lichaam kunnen deze klachten onderhouden en de fysiotherapeut besteedt in zijn onderzoek daar aandacht aan. Zeer belangrijk is dat er o.a. naar de spierketens wordt gekeken en niet alleen naar één spier.

Wat voelt u tijdens de behandeling? 


Het inbrengen van het naaldje voelt u niet of nauwelijks. Als de spierverharding wordt aangeprikt kan het zijn dat de spier kort aanspant. Dat gaat zo snel, dat u meestal even schrikt, soms kan dat wat pijnlijk aanvoelen. Als u daarbij uw bekende pijn voelt, dan is de kans zeer groot dat het een positief effect oplevert. De spier wordt soepeler, de beweeglijkheid vergroot en de pijn kan al direct minder zijn. Soms voelt u dat u het warm krijgt en zelfs een beetje gaat transpireren. Sporadisch komt het voor dat u zich een beetje naar voelt. Niet om u daar zorgen over te maken, dit verdwijnt ook snel weer. In de eerste behandeling zullen we ons beperken in het aanprikken van meerdere spieren om even uw reactie te testen.

bottom of page